Dünya Çevre Günü | Hara Bhara Lucknow'a destek

Prokaryot

New member
Lucknow sakinleri çevreye olan sevgilerini ifade etmek için birçok önlem alıyor. Ve bugün, Dünya Çevre Günü'nde, kentlilerin çevreye olan sevgi mesajının duyulmasını sağlamak için dağları nasıl hareket ettirdiğine bakıyoruz.


Dünya Çevre Günü (Shutterstock)

Chatt par hain'den sebzeler…

Bir günde 360 milyon Hintli bizi ziyaret etti ve genel seçim sonuçları için Hindistan'ın tartışmasız platformu olarak bizi seçti. En son güncellemeleri burada keşfedin!

Çevre girişimcisi ve çocuk gelişimi uzmanı Shachi Singh, çevre için çalışmanın asla durmaması gerektiğini ve kendisinin son yedi yıldır yaptığı şeyin tam olarak bu olduğunu söylüyor.

“Her zaman insanların evlerine yeşillik getirmek istemiştim ve şimdi de o yoldayım. Teraslar boşalınca insanlar 'Organik tarım gerçekten imkansız mı?' diye şikâyette bulundular. Pestisit içermeyen sebzeler elde etmek uzak bir hayaldi. Sıradan insanlardan, özellikle de bahçe işlerini sevenlerden oluşan ekibim bu şekilde doğdu ve şehir ve eyalet çapında birimler kurmaya başladık. Son yıllarda marjinal haneleri de kapsamaya karar verdik. Bitkileri torbalara dikip ev yapımı gübre yapıp satma fikri bu şekilde ortaya çıktı. Bu şekilde, kendileri sebze yetiştiren ve artık bundan para kazanan 500 yoksul haneyi dahil ettik” diyor Singh.

Lucknow'u dünya sahnesine taşıyor

Muskan Jyoti Samiti'nin kurucusu Mewa Lal, son 20 yıldır ülkenin çeşitli yerlerinde yürütülen belediye katı atık yönetiminin arkasındaki beyindir. “Yalnızca yerel kurumlara etkili atık imhasında yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda işletme ve bakım yükünü azaltan ve vasıfsız işçiler için iş yaratan, sosyal, teknik ve ekonomik açıdan uygun ve kendi kendini idame ettiren bir katı atık bertaraf sistemi geliştirdik” diyor. Tesisleri IIT-Kanpur, HAL ve diğerlerinde faaliyet göstermektedir.

“Evlerdeki atık suları, sudaki canlıları rahatlıkla besleyebilecek noktaya kadar temizleyip filtreledik. Bu da kentleşmenin yan etkilerini azalttı. Birimlerimin daha iyi bir gelecek için Hindistan'dan dünyaya bir armağan olmasını istiyorum. Jitni yeh meri dharti hai utni sab ki hai,” diye ekliyor Lal.

Çiftçiler olmadan olmaz

Girişimci Jyotsna Habibullah, amacı meyve bahçesi sahiplerinin ve çiftçilerin topraklarını kurtarmak olan aylık çiftçi pazarını başlattı.

“Meyve bahçesi sahiplerinin ve çiftçilerin arazilerini çeşitli geliştirme ve planlama projeleri nedeniyle kaybetmeleri bana mango festivali fikrini verdi. Müşterilerimizi, bahçelerimizi ve çiftçilerimizi bir araya getirerek doğaya yakın olmanın önemini onlara aktardık. Haziran ayında Mango Festivali ve her ay çiftçi pazarı düzenlemeye başladık. Benim ve ekibimin hâlâ kat etmesi gereken uzun bir yol olduğunu düşünüyorum çünkü amacımız ne pahasına olursa olsun çiftçilerimizi kurtarmak.”

Düzgün park edin!

Sosyal aktivist Anju Varshney 40 yıldır doğayı seviyor ve küçük bir adımın bile dev bir adım olabileceğini biliyor. “Evimizin etrafındaki yeşil alanların yeniden canlandırılmasıyla başladı ve bugün çok sayıda bitki, çalı ve fidanla Nehru Yerleşim Bölgesi'ndeki Shree Ram Park'a ulaştı. 45×45 metrelik bu alanı, yeşil bir vahaya dönüştürmeye karar verdiğimizde, son 18 yıldır çöplüktü. Birkaç yıldır tamamen bu parkı canlandırmaya ve meyve ağaçlarıyla tanınır hale getirmeye odaklandım. Hala gidilecek uzun bir yol olduğunu biliyorum ama her zaman bir ağaç dikmemiz gerekiyor. Sayıyı ve yeşil alanı istikrarlı bir şekilde artırmak için her seferinde bir ağaç dikmeye karar verdik.”