UP'deki 2 lakh medrese öğrencisi ve 10.000 öğretmenin akıbeti konusundaki belirsizlik

Prokaryot

New member
LUCKNOW Uttar Pradesh'teki medrese eğitiminin geleceği, eyalet hükümetinden bu öğrencileri resmi okul sistemine kabul etmesi istendiği için tehlikede.

Allahabad Yüksek Mahkemesi Lucknow heyeti Cuma günü, Uttar Pradesh Madarsa Eğitim Kurulu Yasası'nın (2004) “anayasaya aykırı” olduğunu ve laiklik ilkelerini ihlal ettiğini ilan etti ve eyalet hükümetine medreselerde okuyan öğrencileri normal okullarda barındırması talimatını verdi. (illüstrasyon için resim)

“UP'de 16.500 tanınmış, 560 yardımlı ve 8.500 tanınmayan medrese var ve 200.000'den fazla öğrenci eğitim görüyor. Desteklenen medreselerin bütçesi ₹900 crore. Bu öğrenciler nereye gidecek? Hangi okullara nakil yapılacak? Uttar Pradesh Medresesi Eğitim Kurulu Başkanı Iftikhar Ahmed Javed, “Bu emir uygulanırsa 10.000 öğretmen ve ailelerinin kaderinden de endişe duyuyorum” dedi.

Hindustan Times – Son dakika haberleri için en hızlı kaynağınız! Şimdi Oku.

Allahabad Yüksek Mahkemesi Lucknow heyetinin, 2004 tarihli Uttar Pradesh Madarsa Eğitim Yasası Kurulu'nun “anayasaya aykırı” olduğunu ilan etmesinden sonra Medrese Eğitim Kurulu'nun hukuk ekibi kargaşaya sürüklendi.

“Kararları inceliyoruz. Avukat Afzal Siddiqui liderliğindeki hukuk ekibimiz, Yüksek Mahkeme'ye itirazda bulunmak için tüm yasal seçenekleri araştırıyor. Ancak yardım sağlanmazsa medresenin öğretmenleri, personeli, öğrencileri ve aileleri açısından sorun yaşanacaktır” dedi.

Tüm Hindistan Müslümanları Kişisel Hukuk Kurulu (AIMPLB) üyesi Mevlana Halid Rashid Farangi Mahali şunları söyledi: “Medreseler öğrencileri besliyor ve toplumdaki yoksulların en yoksullarına eğitim veriyor. Medreseler kapatılırsa bir sorun olurdu. … pek çok insan işsiz kalacaktı.”

Şunları ekledi: “Kararın her yönünü inceliyoruz. Hazır olduğunda, Yüksek Mahkeme'ye itiraz edeceğiz.”

AIMPLB sözcüsü Qasim Rasool İlyas, “Yargıtay'a itirazda bulunmak UP Medrese Eğitim Kurulu'nun görevidir. Ülkedeki azınlıklar dinlerini yayma ve eğitim kurumları açma hakkına sahiptir. Hukuk ekibimiz kararı inceliyor ve ekibin hukuki görüşü doğrultusunda hareket edecek.”

Danimarka Azınlıklardan Sorumlu Devlet Bakanı Azad, “Ancak kararı anladıktan sonra konuşacağız” dedi.

“2004 tarihli UP Madarsa Eğitim Yasası'nın Yüksek Mahkeme tarafından anayasaya aykırı ilan edilmesi talihsiz bir durumdur. Şii din adamı Mevlana Yasoob Abbas, binlerce medrese çalışanının işinin ve öğrencilerin geleceğinin kurtarılabilmesi için medrese yönetim kurulunun yeniden kurulmasına yönelik bir yasa çıkarması için eyalet hükümetine çağrıda bulunuyorum” dedi.