Rahul Gandhi, Başbakan Modi ile tartışmaya %100 hazır olduğunu söyledi

Prokaryot

New member
Kıdemli Kongre lideri Rahul Gandhi Cuma günü yaptığı açıklamada, Başbakan Narendra Modi ile kamusal konularda herhangi bir platformda tartışmaya %100 hazır olduğunu söyledi.

Kongre lideri Rahul Gandhi Cuma günü Lucknow'daki bir etkinlikte. (Mushtaq Ali/HT Fotoğrafı)

Modi'nin bir başbakandan çok bir kral gibi davrandığını iddia ederek, partinin iktidara gelmesi durumunda Kongre'nin eski emeklilik planını yeniden uygulamaya koymayı düşüneceğini de söyledi. Gandhi, Lucknow'daki Indira Gandhi Pratishthan'daki Rashtriya Samvidhan Sammelan'da konuştu.

Yalnızca HT Uygulamasından en son Hindistan Genel Seçim haberlerine özel erişim elde edin. Şimdi İndirin! Şimdi İndirin!

Etkinlikte bir izleyicinin sorusuna yanıt veren eski Kongre başkanı, Başbakan ile tartışmaya “%100” istekli olduğunu ancak Narendra Modi'nin aynı fikirde olup olmayacağından şüphe duyduğunu söyledi.

İzleyici sorusu, kıdemli bir gazeteci ve iki eski yargıcın Kongre liderini ve Başbakanı, devam eden Lok Sabha seçimleriyle ilgili kamuoyunda yapılan bir tartışmaya katılmaya çağıran bir mektup yazmasından bir gün sonra geldi. Üçlü, Modi ve Gandhi'den herhangi birinin katılamaması durumunda tartışma için bir temsilci aday göstermelerini istemişti.

Rahul Gandhi de şunları söyledi: “Başbakan Narendra Modi bir başbakandan çok bir kral gibi davranıyor; sanki Parlamentonun ve kabinesinin üzerindeymiş gibi davranıyor. Ancak mutlak güce sahip değildir; Gerçek kontrol başka yerdedir.”

BJP'nin özelleştirdiği devlet kurumlarını yeniden uluslu hale getirmenin zor olacağını kabul ederek, Kongre'nin demiryolları, sağlık ve eğitim gibi kamu sektörü departmanlarının açık özelleştirilmesini durdurmayı tercih edeceğini söyledi. Kongrenin devlet kurumları tarafından istihdam yaratılmasını desteklediğini söyledi.

“Şimdi onun (Başbakan) hedefi kamu sektörünü ve çekinceleri bitirmek ama ben diyorum ki hiç kimse çekinceleri sonlandıramaz çünkü nüfusun yüzde 90'ı tarafından destekleniyorlar. Bu, halkın yüzde 90'ının sesidir” dedi Gandhi.

Aynı zamanda “Kongre partisi de hatalar yaptı ve gelecekte politikalarını değiştirmek zorunda kalacak” dedi ancak ayrıntıya girmedi.

Kast sayımına vurgu yapan Rahul Gandhi şunları söyledi: “Bunun amacı Hindistan'daki kast ayrımcılığının gerçek boyutunu gün ışığına çıkarmaktır.” Hükümetin neden böyle bir nüfus sayımı yapmakta isteksiz göründüğünü sorguladı ve bunun kast sayımı hakkında rahatsız edici gerçekleri ortaya çıkaracağını öne sürdü. Güç ve kaynakların dağılımı gün yüzüne çıkabilir.

“Millet güçlendirilecekse yüzde 90'ın katılımı olmadan bu yapılamaz. Yüzde 90'ın bürokrasiye, spora, medyaya, yargıya, hatta güzellik yarışmalarına bile girmeyeceğini söylersen, bunu nasıl bir süper güç haline getireceksin? “Nüfusun yüzde 10’unu süper güç mü yapmak istiyorsunuz?” dedi.

Gandhi, iktidardaki BJP'nin Lok Sabha seçimlerinde 180-200 sandalyeden azıyla sınırlı olacağını iddia etti.

Samajwadi Partisi başkanı Akhilesh Yadav ile günün erken saatlerinde Uttar Pradesh'teki ortak mitinglerde yaptığı öngörüyü tekrarlayarak, “İsterseniz size Narendra Modi'nin bir daha başbakan olmayacağını yazılı olarak söyleyebilirim” dedi.

Kongre manifestosunun yüzde 90 çoğunluğun ihtiyaçlarını karşılamayı ve anlamlı politika değişiklikleri getirmeyi amaçladığını belirtti.

Siyasi muhalifleri hedef almak için CBI ve ED gibi merkezi kurumların kullanılmasının, şeytanlaştırma politikasının ve Agniveer programının Anayasanın temel ilkelerine saldırı olduğuna dikkat çekti.

Anayasanın amacı milyonlara kapı açmak ve herkese fırsatlar yaratmaktı. İlerlemeyi temsil etmesine rağmen, yaygın başarı ve eşitlik açısından beklentilerin gerisinde kaldığını söyledi. Bu zorluklara rağmen bunun daha kapsayıcı bir topluma giden yolda önemli bir kilometre taşı olmaya devam ettiğini ekledi.

Gandhi kendi rolüyle ilgili şunları söyledi: “Gerçek şu ki, ben halkın sesiyim. Benim işim herkesin adil payını almasını sağlamak için Hindistan'ın sosyal gerçeklerini ön plana çıkarmak.

“Bu işten keyif alıyorum. Bharat Jodo Yatra'dan sonra bakış açım daha netleşti. “Hindistan'da sosyal reform için başarıyla mücadele eden herkes bunu sevgi, saygı ve güçle yaptı” diye ekledi.