Mission Shakti: UP 1,25 litrelik kız çocuklarına finansal okuryazarlık eğitimi verecek

Prokaryot

New member
Uttar hükümeti, 31 Aralık'a kadar Temel Eğitim Konseyi okullarındaki 1,25 milyon kız çocuğuna finansal okuryazarlık kazandırma sözü verdi.

Yalnızca açıklama amaçlıdır (HT dosyası fotoğrafı)

Bir hükümet sözcüsü, bu girişimin amacının kızları finansal bilgi ve yönetim becerileriyle donatarak kendi kendilerine yetebilmelerini ve finansal açıdan bilinçli olmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Mission Shakti kapsamında eyalet hükümeti, 80.000 Kasturba Gandhi Balika Vidyalayas (KGBV), 35.000 PM Shri Yojana okulu ve 10.000 diğer lisedeki kızlara finansal eğitim sağlamayı amaçlıyor. Unicef'in teknik desteğiyle hayata geçirilen bu kampanya, kız çocuklarına tasarruf, bankacılık, dijital ödemeler, sigorta ve diğer finansal konularda bilgi sağlayarak finansal açıdan güçlenmelerini amaçlıyor.

Kızlar, eğitimlerini tamamladıktan sonra yeteneklerini belgeleyen ve özgüvenlerini artıran sertifikalar alıyorlar.

Temel Eğitimden Sorumlu Devlet Bakanı Sandeep Singh, bu kampanyanın kızların ekonomik açıdan güçlenmesine yönelik önemli bir adım olduğunu söyledi. Eğitimin 3 Aralık'a kadar tamamlanmasına çalışılıyor.

Öğretmenlere yönelik oryantasyon çalışmaları tamamlandı

Kampanyanın etkinliğini artırmak amacıyla 2.200 öğretmenin göreve başlaması Unicef'in desteğiyle 28 Ekim'de tamamlandı. Ayrıca daha sonra kızlara finansal okuryazarlık öğretecek olan 3.000 nodal öğretmenin eğitiminin 30 Kasım'a kadar tamamlanması planlanıyor.

Kızlar öğrenecek

1. Ailenin toplam gelirine göre gider yönetimi. Pratik aktiviteler aracılığıyla pratik görevler öğretilir.

2. Gereksiz harcamaları azaltmanın ve tasarrufları artırmanın yolları.

3. Büyük harcamalar için yeterli fonun toplanabilmesi için bir tasarruf planı oluşturun.

4. Banka hesabı açılması, bankacılık hizmetlerine ilişkin bilgiler, acil durumlarda tasarruf yapmanın önemi anlatılır. Çek defteri, ATM kartı, faiz, sabit ve tekrarlı mevduatlara ilişkin bilgiler verilmektedir.

5. Kızlara hikayeler, etkinlikler ve banka ziyaretleri yoluyla pratik deneyim kazandırılmaktadır.