Dilencilik artık Lucknow’da çok boyutlu bir iştir; 14.000’den fazla katılımcı: uzmanlar

Prokaryot

New member
MUTLULUK Kalabalık caddeler, kavşaklar veya pazar yerleri – her yerdeler. Dilenciliği engellemek için yapılan önemli çabalara rağmen, şehirde birkaç kuruş için insanları rahatsız eden dilencilerin sayısı yalnızca arttı. Aslında, bazı uzmanlar, dilenci yumurtalarının sayısı mevcut oranda artmaya devam ederse, Lucknow’un yakında “dilenci başkenti” haline gelebileceğine inanıyor.


Aktivistler, gerçek dilenci sayısının hükümetin tahminlerinden çok daha yüksek olduğuna inanıyor. (Deepak Gupta)

Lucknow Belediye Şirketi tarafından Haziran 2019’da yapılan bir ankete göre, o zamanlar eyalet başkentindeki dilenci sayısı 4.500 civarındaydı. Hükümet kayıtlarına göre bu sayı son dört yılda 5.884 dilenciye yükseldi. Ancak aktivistler, gerçek sayılarının çok daha fazla olduğuna inanıyor.

Umeed STK üyesi Balbir Singh Mann HT’ye şunları söyledi: “Tapınakların, camilerin, hastanelerin, tren ve otobüs istasyonlarının hemen çevresinde yaklaşık 4 bin dilenci yaşıyor. Ayrıca şehirde çeşitli yerlere dağılmış 10.000 dilenci daha var.” Son yıllarda eyalet başkentinde dilenciliğin “daha organize” hale geldiğini de sözlerine ekledi.

Mann şöyle devam etti: “Resmi bir veri yok ama bu yaklaşık 14 bin dilenci kendi yollarına gidiyor. ₹Yılda 5-7 crore. Birçoğu “mekik dilencisi”, yani çevre ilçelerden eyalet başkentinde dilencilik yapmak için geliyorlar. Bu tür dilencilerle alanlar işaretlenir. Kendi topraklarında başka hiçbir dilenciye “izin verilmez”. Her şey, artık aralarında herhangi bir çatışma olmayacak şekilde organize edilmiştir.”

Dilencilerin çoğunun engelli olduğuna dair yaygın inanışın aksine, Lucknow’da kuruş için dilenenlerin çoğu fiziksel olarak formda. “Çoğunluğu fiziksel olarak çalışabiliyor. Sadece kolay para kazanmak için çalışmıyorlar. İlginç bir şekilde, Nat topluluğundan dilencilerin dilencilik bölgelerini çeyiz olarak damatlarına bırakmaları yaygın bir uygulama haline geldi. Balbir Singh Mann, “Yetkililer eşlerini ve çocuklarını dilenmeye zorlayanlara karşı sert önlemler almalı” dedi.

Bununla birlikte, dilenci çocukları rehabilite ettikleri, eğittikleri ve hayatlarını “yeniden şekillendirdikleri” için Project Smile ve Lucknow Municipal Corporation’a (LMC) minnettardı.

Common Man Trust’ın organizatörü ve dilencileri girişimciye dönüştürmeyi amaçlayan Varanasi merkezli Beggars’ Corporation’ın kurucusu Chandra Mishra konuyla ilgili daha fazla ayrıntı paylaşarak şunları söyledi: “Dilenciyi etkileşime teşvik etmek için kampanyaya ilk başladığımda , Birkaç tehdit aldım. Dilencileri girişimci yapmak için iletişime geçtiğimde birçok kişi beni tehdit etmeye başladı. Hindistan’daki dilenci pazarının muazzam büyüklüğünden dolayı, bazı çeteler dilencilerin girişimci olmasını istemedi. Kızılderililerin bağış yaptığını öğrenince şaşırabilirsiniz. ₹Hindistan’da yılda 34.242 crore (2017 Bill ve Melinda Gates Vakfı raporundaki rakamlara göre) 41.3.670 dilenciye (Sosyal Adalet ve Güçlendirme Bakanlığı’na göre).”

Mishra şunları ekledi: “Bazı çocukların ve kadınların dilenmeye zorlandıkları inkâr edilemez. Hatta bazıları organ mafyasının hedefi oluyor. Uyuşturucu bağımlısı ve uyuşturucu satıcısı olan dilencilerle tanıştım; bazıları çocuk taciri; hatta bazıları kira için çocukları dilendiriyor. Birçoğumuz tedavi için bağış isterken bir çocukla yatan dilencileri görmüşüzdür. Çocuklara genellikle afyon verilir. Hatta bazı çocuklara yalvarma işaretlerinde araba camlarını temizlemeleri öğretiliyor.”

Aktivist ayrıca şunları söyledi: “Batı Bengal’de 85.000 dilenci var; ardından Uttar Pradesh’te 65.835. Aslında şehirde 12.000’den fazla dilenci yaşadığı için Varanasi’den çalışmayı seçtim. Bunların arasında 6.000 sağlıklı yetişkin var. Dilenciler Derneğimiz, istihdam modelleri geliştiriyor ve devlet yardımı olmadan yeni kurulan şirketler için kapasite geliştiriyor.”

Belediye Komiseri Pankaj Singh konuyla ilgili olarak sorgulandığında, LMC’nin şehirde sinyallerle dilenen 11 ila 18 yaşları arasındaki çocukları rehabilite etmek için çalıştığını söyledi. STK Umeed ile temasa geçtik ve bu yılki Cumhuriyet Bayramı geçit törenine eskiden dilencilik yapan 40 çocuk katıldı. “Bhiksha Se Shiksha Ki Ore” (Dilencilikten Eğitime) yazan pankartlar tuttular. Belki de herhangi bir eyalette ilk kez dilenciler Cumhuriyet Bayramı yürüyüşüne katıldı.”

Yetkili, “Bu çocuklar sınır kapılarında dileniyorlardı. Bugün, Project Smile hayatını tamamen değiştirdi. Proje kapsamında bir buçuk yıldır bu çocuklarla çalışıyoruz. Bu çocuklar, geleneksel olarak dilencilikle ilişkilendirilen bir topluluğa mensuptur. SMILE projesi, bu çocukları yoksulluktan kurtarmak ve topluma entegre etmek için çalışıyor. Bunları yetiştirme ve okullara bağlama işi yapılıyor… Eskiden bu zavallı çocuklar dilenirdi para dilenirdi. Ancak geçen seneden beri onları eğitiyoruz ve bugün kendilerine güvenleri tam.”


  • YAZAR HAKKINDA


    Anupam Srivastava Hindustan Times, Lucknow’un Özel Muhabiridir. 20 yılı aşkın bir süredir tıp, sivil havacılık, sivil, politik ve diğer konularda özel hikayeler üretmektedir. …ayrıntılı olarak görün