CSIR-NBRI geliştirilmiş nilüfer çeşidi “Namoh 108″i piyasaya sürdü.

Prokaryot

New member
CSIR-Ulusal Botanik Araştırma Enstitüsü, Pazartesi günü Lucknow’da düzenlenen bir etkinlikte “Namoh 108” adı verilen 108 yapraklı ulusal nilüfer çiçeğinin gelişmiş bir çeşidini tanıttı.


CSIR-NBRI geliştirilmiş nilüfer çeşidi “Namoh 108″i piyasaya sürdü (Kaynak)

Çiçek, Bağımsızlık Günü’nden bir gün önce CSIR Genel Müdürü (DG) N Kalaiselvi tarafından NBRI’nin çiçeği ulusa ithaf etmek için Pazartesi günü başlayan bir haftalık Bir Hafta Bir Laboratuvar Programı festivalinin bir parçası olarak lanse edildi.

Müdür ayrıca CSIR-NBRI personeli için bir sağlıklı yaşam merkezi açtı ve botanik bahçesine bir fidan dikti. “‘Namoh 108’in Bağımsızlık Günü’nden bir gün önce ulusa adanması mutlu bir tesadüf” dedi.

“Nilüferin dini önemi ve ‘108’ sayısı göz önüne alındığında, bu kombinasyon bu türe önemli bir kimlik veriyor” dedi.

“Bu nilüfer, NBRI bilim adamları tarafından araştırma için Manipur’dan getirildi. Bu, genomu tam olarak sıralanan ilk nilüfer çeşididir. Bu bitkinin çoğu çiçeğimiz ve bitkimiz gibi asla nesli tükenmeyecek veya nesli tükenmek üzere olmayacak” dedi.

“Diğer nilüfer türlerinin aksine, bu nilüfer hava koşullarına daha dayanıklıdır. Mart ayından Aralık ayına kadar çiçek açabilir. Türün baş araştırmacısı KJ Singh, yalnızca 4 ila 5 ay çiçek açan diğer türlere kıyasla en uzun çiçek açan tür olduğunu söyledi.

CSIR-NBRI ayrıca lotus liflerinden yapılmış giysiler ve FFDC, Kannauj ile işbirliği içinde lotus bitkilerinden geliştirilen “Frotus” parfümünü piyasaya sürdü.

Enstitü müdürü AK Shasany, nilüfer sapından elde edilen liflerin giysi yapmak için çıkarıldığını söyledi. Elyafların Barabanki bölgesindeki dokumacılar tarafından Manipuri tarzı bir ceket haline getirildiğini söyledi.

(SANDIK)

Aloe vera çeşidinin tanıtılması

Bu vesileyle yeni bir aloe vera çeşidi olan “NBRI-Nihar” da piyasaya sürüldü. Enstitüye göre yeni çeşit, normal aloe veraya kıyasla 2,5 kat daha fazla jel verimine sahip ve aynı zamanda bakteri ve mantar hastalıklarından en az etkilenen çeşit.

Ayrıca öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelen “Bitkisel Soğuk Damlalar” ve “Kepek Önleyici Bitkisel Şampuan” adlı iki bitkisel ürünün lansmanı yapılmıştır.

Pamukla ilgili araştırmalar kolaylaştırılmalı

Pamukla ilgili tüm bilgiler bir çip şeklinde sunulduğu için pamukla ilgili araştırma daha kolay yapılır. NBRI, pamuk konusunda ortak araştırmalar için Haydarabad merkezli Nucleome Informatics ile bir Mutabakat Zaptı imzaladı.