Artık Sanskritçe öğrenciler Karmkand’da diploma alabilirler.

Prokaryot

New member
UP Board of Secondary Sanskrit Education Sanskrit okullarına kayıtlı öğrencilerin istihdam edilebilirliğini artırmak için bu oturumda dört diploma dersi sunulacaktır.

(örnek için kaynak resim)

“Bu diploma kursları şunlardır: Paurohitya (karmkand), Vyavaharik Vastushastra, Vyavaharik Jyotish ve Yog Vigyanam. Bu diploma kursları, akredite okullarda kendi kendini finanse etme temelinde yürütülür. Kurs bir yıl sürer ve iki yarıyıla ayrılır. UP Orta Öğretim Bakanı Gulab Devi Çarşamba günü burada düzenlediği basın toplantısında, “Stajlar pratik bilgiye daha fazla önem veriyor” dedi.

Uttar Madhyama Sınavını (12. Sınıf) veya eşdeğerini geçen adaylar, bu diploma kurslarına kabul edilmeye hak kazanırlar. Bu kurslara daha yüksek sınavlardan mezun olanlar da kabul edilebilir.

Kabul için yaş sınırı yoktur. Sanskrit okullarında diploma kursları verecek öğretmenlerin yerleştirilmesi, idari komite tarafından kendi fonlarından gerçekleştirileceğini söyledi.

Sınav sistemindeki önemli iyileştirmelere yönelik bir adım olarak sınav merkezlerinde online başvuru, ön kayıt ve Haber gözetiminde sınav da uygulamaya konulduğunu söyledi.

Yogi hükümetinin Sanskrit okullarını teşvik etmeye yönelik çeşitli girişimlerinden bahseden bakan, geleneksel derslere, modern derslere ve NCERT müfredatına ek olarak, Sanskrit ortaokullarını modernize etmek ve yaymak için yeni bir müfredatın Sanskritçe’den tüm Sanskrit ortaokullarında uygulanacağını söyledi. 2019 yılı Sanskritçe öğretimi tanıtıldı.

Toplamda 1.166 Sanskrit ortaokulu, 1 lakh’tan fazla öğrencisi olan eyalette faaliyet gösteriyor. “Hükümet sürekli olarak Sanskritçe eğitimini teşvik etmek için çalışıyor ve önemli bir artış gördü” dedi.

O, “Eyalette eskiden sadece iki Sanskrit devlet ortaokulu vardı. Ancak hükümetimiz 15 yeni Sanskrit yatılı ortaokul kurdu. 900 Sanskrit ortaokulunun altyapısının geliştirilmesi, genişletilmesi ve güçlendirilmesi için ilk kez yılda 1,5 milyon ABD doları finanse edildi. ₹100 crore, %95’i eyalet hükümeti ve %5’i ilgili okul/kurumun yönetim komitesi tarafından sağlanan fonla onaylandı.”

“Fazladan bir miktar ₹İlk defa, bu sponsorlu okullara mobilya vb. kurmaları için 5 crore verildi. Sanskritçe hibe destekli okullardaki öğretmen açığı sorununu çözmek için ilk kez şeffaf bir seçim süreci yürütüldü ve 518 gönüllü öğretmen atandı” dedi.

“20 Temmuz’dan itibaren Sanskritçe okullarının müdür ve öğretmenlerinin verimliliğini artırmak için beş günlük hizmet içi öğretmen eğitimi başlayacak. Yenilikçi eğitimin yanı sıra finans ve okul yönetimi alanlarında da eğitim verilecek” dedi.

17 yıl sonra, hükümet yeni Sanskritçe ortaokulları tanımaya başladı. Devlet ve destekli Sanskrit ortaokullarında okuyan 6 ila 8. sınıflardaki öğrenciler için ücretsiz ders kitapları ve öğle yemeği için düzenlemeler yapıldığını söyledi.